انتشار کتاب همروی فلسفه سیاسی و فقه سیاسی
همروی فلسفه سیاسی و فقه سیاسی
سید صادق حقیقت
انتشارات هرمس، 1396
فهرست مطالب
فهرست مطالب:
مقدمه
بخش اول: چارچوب نظریه همروی
تفاوت رویکرد حداکثری و حداقلی
بررسی و نقد رویکرد حداکثری
بررسی و نقد رویکرد حداقلی
پیشینه نسبت سنجی فلسفه سیاسی و فقه سیاسی
ارکان نظریه همروی
کاربرد نظریه همروی
بخش دوم: مبانی و روش شناسی
ظرفیت سنجی دین نسبت به مفاهیم سیاسی مدرن
طبقه بندی دانش سیاسی
چیستی و گونه های فلسفه سیاسی
رابطه فلسفه سیاسی، کلام سیاسی و فقه سیاسی
استنباط و نقش زمان و مکان
تحولی روش شناسانه در فقه سیاسی
هرمنوتیک و مطالعات اسلامی
گفتمان و مطالعات اسلامی و ایرانی
گونه شناسی ارتباط دین و سیاست
اسلام سیاسی و اسلام غیرسیاسی
معرفی کتاب
«رویکرد همرَوی»[1] راه ميانه يا راه سومی بين دو رویکرد حداکثری و حداقلی به شمار می رود؛ و بر تعامل ادله عقلی (فرامتنی[2]) با ادله قرآنی- روایی (متنی[3]) تکیه می زند. از جهتی، می توان این رویکرد را ادامه کوشش فارابی (در نسبت سنجی فلسفه سیاسی و فقه سیاسی) و نایینی و آخوند خراسانی (در سنجش ظرفیت فقه در مقابل تجدد) ارزیابی کرد.
نظریه همروی- کوشش اولیه ای که در این کتاب تحت عنوان «همروی فلسفه سیاسی و فقه سیاسی» صورت پذیرفته- را می توان زیرمجموعه عنوانی عام تر، یعنی «رویکرد همروی» قرار داد. متفکران زیادی در زیر چتر رویکرد همروی قرار دارند؛ حتی فارابی در عصر زرین تمدن اسلامی که نسبت فلسفه سیاسی و فقه مدنی را با رویکردی عقلی به بحث گذاشت. وی کلیات سیاست را به فلسفه، و جزییات آن را به فقه واگذارد؛ و همین مسئله باعث شد در طول زمان فقه سیاسی جا را برای فلسفه سیاسی و رویکرد عقلانی به سیاست تنگتر نماید. این در حالی است که بسیاری از اندیشمندان اسلامی فقط رویکرد فلسفی و یا فقهی به سیاست داشته اند.
نظریه همروی در چهار سطح امکان طرح دارد: پل زدن بین روش های معرفتی، جمع بین روش های متنی و فرامتنی (و متن گرایانه و زمینه گرایانه)، همسویی فلسفه سیاسی و فقه سیاسی، و بالاخره ترکیب سازوار سنت و تجدد. موضوع کتاب حاضر همسویی و تعامل فلسفه سیاسی و فقه سیاسی است.