مصاحبه ها و یادداشتها

ولايت سياسي معصومان (ع)

در حالی که مشهور شیعه ولایت سیاسی معصومان(ع) را انتصابی می دانند، دکتر مهدی حائری (با نگاه فلسفی) و آیت الله حیدری (با نگاه کلامی و درون دینی) نظرات دیگری ارائه کرده اند

ولايت سياسي معصومان (ع)

سخنرانی در مؤسسه فهیم، 16 اسفند 1403

ساحت­های ولایت

امامت چهار شأن دارد: شأن اول و دوم، که کمتر به بحث حاضر مربوط می­شود، ولایت باطنی (و اخلاقی) و ولایت تکوینی است. بر این اساس، امام(ع) بعد از پیامبر(ص) سرچشمه مشاهدات و تجارب عرفانی از یک سو، و فعال مایشاء در عالم هستی و تکوین به شمار می­رود. جنبه دیگر از ولایت تکوینی، هدایت معنوی است که صاحب ولایت با استفاده از قدرت خود به ارشاد مردم می­پردازد. هرچند در حد و حدود ولایت تکوینی بحث­های زیادی (از جمله نظر آیت­الله خویی) وجود دارد، اما برخی روایات و ادعیه از جمله زیارت جامعه کبیره به این مسئله اشاره دارد: «بِكُمْ فَتَحَ اللَّهُ وَ بِكُمْ يَخْتِمُ وَ بِكُمْ يُنَزِّلُ الْغَيْثَ وَبِكُمْ يُمْسِكُ السَّماءَ أَنْ تَقَعَ عَلَى الْأَرْضِ إِلَّا بِإِذْنِهِ»؛ به این معنا که برقراری عالم هستی و آسمان و زمین و نزول باران و برکات الهی بواسطه وجود ائمه(ع) می­باشد؛ چرا که فیض پروردگار هستند. به هر روی، این دو شأن امور انتخابی محسوب نمی­شوند، و به نصب الهی (یا نص نبوی) محتاجند.

شأن سوم، مرجعیت دینی و تفسیر شریعت است. بعد از منبع اول یا کلام­الله، سنت رسول­الله(ص) و دیگر معصومان(ع) قرار دارد. در این شأن، امام در تفسیر وحی و تبیین سنت نبوی منبع معرفت و اسوه رفتار دینی محسوب می­شود. از دیدگاه شیعه، لازمه حديث ثقلين (و عِدل قرآن بودن) و ديگر احاديث (كه حتی كتب اهل سنت هم نقل كرده‌اند) حجيت سنت پيامبر(ص) و ائمه(ع) است. نبی اکرم(ص) دو شأن داشته اند: وحي مكتوب (قرآن) و تفسیر غیرمکتوب وحي (مثل عدد ركعات نماز و كيفيت خمس و حج و غيره). برخی اشکال کرده­اند که امكان تمسك به اخبار آحاد در خود اين مسئله وجود ندارد. در عین حال، باید توجه داشت که خود ایشان مدعي تفسير دین بوده‌اند، و به طرق مختلف از جمله تواتر مي‌توان اثبات کرد که مبرا از اشتباه و کذب هستند. به هر حال، در خصوص این شأن، باید دید تفاسیر چه مقدار مربوط به زمان و مكان خاص خودشان بوده، و چه مقدار حکم دائمی را بیان کرده­اند. اجتهاد معصومانه اگر بنا بر مقتضيات زمان و مكان باشد، ديگر نياز نيست اختلاف اجتهاد ائمه را توجيه كنيم. تلاش نگارنده در «اصل تداوم شریعت»، به عنوان یکی از ارکان نظریه همروی، آن است که معیار و حدود این مسئله را نشان دهد. بر اساس شأن چهارم، امام زمامدار سیاسی، خلیفه مسلمانان و زعیم آن­هاست. 

اقوال مربوط به ولايت سياسي معصومان (ع)

در خصوص ولایت سیاسی معصومان(ع) چند قول وجود دارد. با مرور بر آرای فرق مختلف اسلامی، می­توان گفت مشهور اهل سنت، مرجئه، جمهور معتزله، جمهور خوارج و زيديه به وجوب انتخاب توسط امت معتقدند. اماميه و اسماعيليه وجوب را مربوط به خدا می­دانند. در حالی که فرقه نجدات از خوارج به جواز مبتنی بر نياز امت اعتقاد دارند، برخی دیگر به تفصيل قائلند: وجوب هنگام امنيت (هشام الغوطي)، و وجوب هنگام فتنه (ابي­بكر اصم). در بین اسماعیلیان، اهل حدیث و اشاعره و متعزله نیز آرای دیگری دیده می­شود.

به نظر می­رسد در خصوص نسبت امامت با زعامت سیاسی در بین علمای شیعه یک قول اصلی، و چند نظر فرعی دیگر، وجود داشته باشد؛ هرچند این بحث تا حدی بدیع است و نیاز به بررسی بیشتر دارد. گروه اول را اکثر متفکران شیعی تشکیل می­دهد که بین این دو رابطه­ای وثیق می­بینند. مشهور شیعه قائل به نصب الهی هستند. ایشان در قضیه غدیر خم، به ولایت سیاسی (و غیرسیاسی) حضرت علی(ع) معتقدند. تفسیر امام خمینی از امامت نیز در گروه نخست قرار می­گیرد. وی به دو محور حکومت ظاهری و معنوی توجه داشته، و امام را منصوب از ناحیه خداوند، که دارای ولایت باطنی است، می­داند. امام متصدی قوه مجریه و حافظ نظام اسلام است.

در خصوص آیه شریفه «اطيعوا الله و اطيعوا الرسول و اولي الامر منكم» گفته شده تكرار «اطيعوا» نشان مي‌دهد كه از خود پيامبر(ص) هم بايد اطاعت كرد. علامه می­فرمایند: «اگر اطاعت خدا و رسول تنها در احکامى واجب مى­بود که به وسیله وحى بیان شده، کافى بود بفرماید «اطیعوا الله و الرسول و اولى الامر منکم»، ولى چنین نکرد، و کلمه (اطیعوا) را دوباره آورد تا بفهماند اطاعت خدا یک نحوه اطاعت است، و اطاعت رسول یک نحوه دیگر. ولى بعضى از مفسرین گفته­اند تکرار کلمه (اطیعوا) صرفاً به منظور تأکید بوده». از سوی دیگر، «اطيعوا» اطلاق دارد و قید خاصی را برنمی­تابد. اطلاق امر به اطاعت از رسول(ص)، دليل بر عصمت ايشان است. مؤید آن، آیه «النبي اولي بالمؤمنين من انفسهم» و یا «ما كان لمؤمن ولا مؤمنة اذا قضي الله ورسوله ان يكون لهم الخيرة» است که اوامر حكومتي پيامبر(ص) را نیز شامل مي‌شود.

آیه اکمال بخشی از آیه سوم سوره مائده است: «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَ رَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِيناَ». فریقین شأن نزول این آیه را حجةالوداع در روز عرفه یا ماجرای غدیرخم می­دانند. علمای شیعه به قول دوم رأی داده­ اند.
نظریه وکالت: بر اساس قاعده لطف، اگر ما در جزئيات مسائل به واقع نرسيم، خلاف مقصود شارع است. پس، بايد او كسى را منصوب كرده باشد. به عقيده مهدى حائرى، نه تنها اين برهان خدشه­پذير است، بلكه در اساس، نصب ولىّ در كارهاى اجرائى استحاله دارد. به اعتقاد وی، حتی معصومان نمی­تواند دارای شأن ولایت سیاسی باشند؛ چرا که لازمه آن دور مضمر (دور با واسطه) است. به عقيده او، امتثال يا عصيان تكليف پس از وجود وضعى آن قابل تصور است؛ و وجود وضعى تكليف نيز از اراده تشريع حكم مؤخر مى­باشد. پس، چون ضامن اجراى هر قانونى از وضع و تشريع قانون بيرون است، اگر خداوند بخواهد ضمانت اجراى قانون (ولايت سياسى) را مشخص كند، لازمه آن تقدم شىء بر نفس به دو رتبه، و دور مضمر، خواهد بود.

آیت­الله سیدکمال حیدری با استدلال کلامی و فقهی به همان نتیجه می­رسد. ایشان که ابتدا به نظریه انتخاب در خصوص ولایت فقیه قائل بوده، اینک حکومت پیامبر(ص) را نیز عرفی می­ داند. وی در کتاب التدابیر النبویة در صدد است نشان دهد بسیاری از اموری که ایشان انجام می­دادند، صرفاً «تدبیر بشری» بوده است

پادکست این نشست علمی را می توانید در آدرس زیر پی گیرید

s_sadegh_haghighat@


 

97 مرتبه بازدید
در حال ارسال...